Házasság Hete kvízjáték

Mi is a Házasság Hete?

„Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A Házasság Hete Szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István.”
Forrás: https://hazassaghete.hu/

Töltse ki a kvízjátékunkat!

>>>Kattintson IDE! <<<

Kvízjátékunk helyes megfejtői között értékes könyvnyereményt sorsolunk ki.
Beküldési határidő: 2024. február 29. 23:59
Sorsolás ideje: 2021. március 4. 12:00
Kellemes és hasznos időtöltést kívánunk!

 A polgári házasság intézményét mindegyik uniós ország elismeri.

A házassággal kapcsolatos szabályozás és gyakorlat országról országra eltér egymástól. A főbb különbségek a következő területeken jelentkeznek:

  • a házaspárok jogai és kötelezettségei – többek között a vagyonjog, a szülői szerep, illetve a névviselés tekintetében;
  • az egyházi és a polgári házasság elismerése – egyes országok az egyházi házasságot a polgári házassággal egyenértékűnek ismerik el, más országok viszont nem. Ha Ön kizárólag egyházi házasságot köt, polgárit nem, majd külföldre költözik, feltétlenül nézzen utána , mit jelent mindez az Ön családi állapotára nézve;
  • az azonos nemű párok házasságkötéshez való joga – a következő uniós országok engedélyezik az azonos nemű párok házasságát: Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Izland, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Portugália és Svédország.
  • Több uniós országot érintő házasságkötés az EU-ban – A házasságkötés akkor érint több uniós országot, ha például Ön külföldi állampolgárral lép házasságra, vagy ha nem a saját uniós országában, hanem egy másik uniós tagállamban házasodik össze a párjával.
  • Ügyintézés – a házasságkötés előtt – Nézzen utána, melyik ország joga az irányadó az Ön házassága és a házassági vagyonközösség tekintetében. Ez fontos következményekkel jár arra nézve, milyen jogai és kötelezettségei vannak Önnek és házastársának.

Ha Ön nem a lakhelye szerinti országban, hanem egy másik uniós országban köt házasságot, mindkét országban kérjen tájékoztatást a hatóságoktól arról, milyen adminisztratív követelményeknek kell eleget tennie annak érdekében, hogy a házasság mindkét helyen teljes jogerővel bírjon. A követelmények közé nyilvántartásba vételi és közzétételi kötelezettségek egyaránt tartozhatnak.

  • Ügyintézés – a házasságkötés után – Ha Ön uniós országban köt házasságot, házasságát elvileg az összes többi uniós országban el fogják ismerni – ez azonban nem vonatkozik teljes mértékben az azonos nemű párok házasságára.”

Forrás: https://europa.eu/youreurope/citizens/family/couple/marriage/index_hu.htm

Európa országaiban különböző szokásokkal fejezik ki a házasulandók összetartozását, a felkészülést a közös életre, vagy éppen a megkötött házasság fontosságát. Néhány érdekesség az EU országaiból:

Ausztria:
Osztrák szomszédjaink babonáskodás tekintetében versengenek az írekkel, számos szerencsés és szerencsétlen előjelet tartanak számon a házasságkötéssel kapcsolatban. A régi – a házassági ajánlatot formálisan kezelő – hagyomány szerint a vőlegény barátja megy el a kiszemelt lány családjához jelezni a nősülési szándékot. A házasság szerencsés lesz, ha útközben kecskével, galambbal, vagy farkassal találkozik. Ha viszont terhes nőt, vak embert, vagy szerzetest lát út közben, akkor akár vissza is fordulhat, mert ezen előjelek alapján a házasság kudarcra van ítélve.
Ausztriában az egyházi fogadalom önmagában nem elégséges a házasságkötéshez, mert csak a polgári szertartást ismerik el hivatalos házasságkötésként. A ceremóniákra manapság jellemzőek a szabadtéri helyszínek. Ennek kedveznek az ország szép természeti adottságai is.

Svédország:
Svédországban különösen fontos, hogy az esküvői vendégek milyen színű öltözetben jelennek meg. Ha egy hölgy pirosat visel az esküvőn, az azt jelenti, hogy már eltöltött egy közös estét  a vőlegénnyel.

Horvátország:
Néhány évtizede szokás, hogy az esküvő előtti hetekben a barátok és rokonok a helyi rádiókon keresztül üzengetnek a leendő házasoknak. Ilyen üzenetekkel és a kívánságműsorokban kért dalokon keresztül küldik jókívánságaikat. A rádiók felkészültek: rendelkeznek külön esküvői dalokból összeállított listával. A lakodalom után pedig az ifjú pár köszöni meg – ugyanígy üzenettel és dallal – a vendégeknek, hogy részt vettek a lagzin

Írország:
Az ír hagyományok szerint a házasság nem a szerelmen, hanem gazdasági érdekeken alapult. A lánykérés egyik jellegzetes kérdése a „Szeretnéd, hogy az én népem temessen el?” kérdés volt. Hagyományosan a május hónap volt a legmegfelelőbb időpont az esküvőre. A régebbi korok ír menyasszonya kék ruhát viselt sok drága csipkével. A mai ír menyasszonyok viszont inkább fehér ruhát viselnek, egy csipkéből készült kesztyűvel vagy táskával.
Noha a mai ír esküvők már nagyon hasonlítanak bármely európai esküvőre, néhány hagyományt megtartottak a mai napig, így pl. az ifjú párt a hagyományos dudaszóval kísérik ma is a menyegző helyszínére. A hagyományos kellékek közül továbbra is jellemző a levendulavirág (a menyasszony csokrában), a patkó, a harang (mint jellegzetes esküvői ajándék), a hajfonat (a fátyol helyett).

Olaszország:
Az esküvők, ha lehet úgy mondani, heted hét határra szóló eseménynek számítanak Olasz- országban: az esküvő időpontját megelőző három vasárnap hirdetik a templomban, számtalan előkészületet tesznek, hogy tökéletes legyen az alkalom. Bonboniere-t, azaz cukros mandulával töltött díszes csomagocskákat készítenek össze a meghívottaknak, nem meglepő az sem, ha a lakodalomban 14 fogás várja a vendégeket. Cserébe a násznép is kitesz magáért, és több módon is honorálja a vendégszeretetet.
A hagyományos olasz esküvő tánca a tarantella elnevezésű, pattogós  körtánc, ami póktáncot jelent.
Az egyes olasz területek esküvői szokásai nagyon eltérőek. Toszkánában pl. fekete ruhát , fehér kalapot és legyezőt visel a tradicionális menyasszony.

Spanyolország:
A spanyol szokások szerint a menyasszony az eljegyzése gyűrűt bal kezének gyűrűsujján hordja, míg az esküvőn kapott gyűrűt a jobb kéz gyűrűsujján viseli. Az egyik legtradicionálisabb szokás a 13 érme átadása – spanyolul „arras” vagy „monedas”. Ennek során a vőlegény 13 darab aranyérmét ad a menyasszonynak. Ez azt jelképezi, hogy vigyázni fog rá, és megvédi mindentől. Ugyanis a  keresztény hagyomány szerint 12 érme az apostolokat jelképezi, míg a 13. maga Jézus. Az érmék átadása után a párt körbefogják egy füzérrel, ami az ifjú házasok egységét jelképezi.

Források és ajánlott weboldalak:

https://europa.eu/youreurope/citizens/family/couple/marriage/index_hu.htm

https://www.menyegzolap.hu/cikk/2013/10/16/osztrak-eskuvo

https://www.menyegzolap.hu/cikk/2013/10/22/ir-eskuvo

https://cm-eskuvore.hu/blog/224-ismerd-meg-a-spanyol-eskuvoi-szokasokat

http://ujkor.hu/content/szerelmesek-egykor-es-randevu-tortenete

http://www.eskuvoimagazin.hu/naszejszaka-regen-es-most/

Horvát esküvői szokások
Esküvői szokások a nagyvilágból
11 meghökkentő esküvői szokás a nagyvilágból
Megszakítás